27. januar 2013

Fjæreplytt på Vingestranda







Fjæreplytt er en snipe som hekker langs kysten i nordlige og arktiske strøk. Noen av disse fuglene var merket og kommer fra Svalbard ifølge ornitologer. På Svalbard er denne fuglen den mest vanlige vaderen. 

Jeg så en flokk på 12 individer denne søndagen. Fuglene holder til nede i fjæra hvor de leter etter mat.

Fjæreplytt er ikke sky, men den løper raskt rundt omkring i fjære. Det gjør at det er vanskelig å få tatt gode bilder av fuglen, men jeg fikk noen relativt bra bilder. Utfordringen er å få bilde skarpt nok da det var overskyet og grått vær med dårlig lys. 





20. januar 2013

Flere bilder av fossekall





Det er lite action i disse bildene, men fossekallen er alltid i bevegelse. Den hopper ut i vannet og dykker ned etter innsektlarver. Noen ganger kommer den opp med noe som den spiser, men oftest kommer den opp uten noe i nebbet. Det er derfor litt vanskelig å få tatt bilder av den. Hvis jeg kommer for nærme, flyr den unna.

Det var kaldt også i dag, så det ble ikke til at jeg tok mange bilder. Sola er i tillegg bak en åsrygg slik at denne delen av elva ligger i skygge nå i januar. Senere ut over vinteren vil sola komme høyt nok slik at også lyset blir bedre.


18. januar 2013

Fossekall i Vikelva








Vinteren har nok en gang tatt grep og gjennom mange dager i januar har det vært temperaturer langt under null.  Det har bl.a. ført til at Vikelva stort sett er dekt med is, men et par plasser er det en åpen råk i isen hvor fossekallen flittig leter etter mat.

Da er det enkelt å få tatt bilder av denne relativt sky fuglen. Det enste problemet i dag var var lyset. Det var overskyet og jeg måtte bruke relativt lang lukkertid og høy ISO-verdi. Fikk likevel mange gode bilder.

Fossekallen har alltid fasinert meg. Den kan godt begynne å synge midt på vinteren selv om det er flere kuldegrader. Et par fossekall holder til i Vikelva. Den ene er meget sky og vanskelig å komme inn på, men den andre tar ikke særlig notis av meg. Tar jeg meg litt tid kommer jeg ganske nærme fuglen uten at den flyr unna.

Kulda vil fortsette noen dager og sjansen til å få tatt flere bilder er tilstede ut over vinteren.

12. januar 2013

Fugler i Straumen II






Lørdag 12. januar var en kald ( 8 minusgrader ) og overskyet dag. Ærfuglene var på plass i Straumen og lot seg villig lokke med loff, men de fleste fuglene var så langt ute i vannet at de ikke kom nære stedet jeg var plasser. 

Med bedre lys og plassering hadde det kanskje blitt flere ( og bedre bilder ), men jeg skal dra dit også en annen dag. Det er enkelt å komme nært inn på både ærfugle og gråmåke. Det passerte også endel storskarv, siland og gråhegre, men de var alt for langt unna til at jeg fikk tatt bilder av dem.

Alle bildene er tatt med 300 mm objektiv på stativ. ISO var satt til 500.